پنج دهک شهری و ۶ دهک روستایی فقر غذایی دارند. ایران درآمد سرانه پایین و گرانترین مواد غذایی در دنیا را دارد. سال ۸۴، ۴دهک شهری و ۵دهک روستایی فقر غذایی داشتند. اقتصاد مردم به قدری بد است که توان تامین موادغذایی ندارند امنیت غذایی نباشد امنیت ملی هم نخواهد بود. سال آینده سهم مردم در هزینههای درمان به ۷۰ درصد میرسد. سهم مردم از هزینههای درمان در دنیا ۱۸ درصد است. سال ۸۴ تعرفه واردات شکر از ۱۵۰ به ۴ درصد رسید. کشت چغندر قند با واردات بیرویهدر سال ۸۴ به یک سوم رسید.
اینها رئوس مطالبی بود که در همایش امنیت غذایی مطرح شده است. شاید نگاهی گذار تنها به روئوس مطالب گفته شده نشان از عمق بحران و سیه روزی داشته باشد که ماحصل حاکمیت اقتدارگرایان بر منابع ملی و بین النسلی میهن است. منابع و ثروت های که پای زیاده خواهی ها و زرسالاری ها و قانون گریزی های حاکمیت تباه می شود و سفره معیشت مردم روز به روز تنگ تر می گردد.
روزنامه قانون در شماره روز سه شنبه یکم اسفند گزارشی از این همایش ارائه داده است که به شرح ذیل است:
تامین ۷۰ درصد از مواد غذایی در ایران از طریق واردات است
همایش «امنیت غذایی» روز گذشته در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد. نگرانی از نبود امنیت غذایی در ایران ناشی از سیاستگذاریهای غیر کارشناسی دولتها و نیز شرایط بد اقتصادی موجود در کشور محور نطق سخنرانان در این همایش بود. رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک در این همایش با تاکید بر اینکه ایجاد امنیت ملی در کشور بدون امنیت غذایی امکانپذیر نیست گفت: منظور از ایجاد امنیت غذایی آن است که مواد غذایی ایمن، سالم و با دارا بودن مواد مغذی کافی، با توزیع عادلانه در اختیار تمام دهکهای جامعه قرار گیرد. حسن روحانی، با تاکید بر اینکه ایجاد امنیت شدر تامین مواد غذایی، سیاستگذاریهای هوشمندانه از سوی سیاستگذارانی با قدرت تصمیم گیری بالا را میطلبد افزود: در صورتی که امنیت مستمر در جامعه و بهخصوص در تامین مواد غذایی سالم نباشد، اعتماد به دولت، ایجاد سرمایهگذاری، نشاط و امید در جامعه نیز نخواهد بود.
روحانی در ادامه با اشاره به واردات گسترده در بخش کشاورزی اظهار داشت: تاکید ما بر این است که نیاز مواد غذایی و خوراکی، با توجه به شرایط تحریم که برای ایران به وجود آمده است در داخل کشور انجام شود، اما این مسئله به آن معنا نیست که واردات نباید صورت گیرد. وی با اشاره به سازمان خواروبار جهانی تصریح کرد: بر اساس آمار منتشر شده از سوی این سازمان، هم اکنون در حدود یک میلیارد از جمعیت جهان با مشکل سوء تغذیه و کمبود مواد غذایی روبه رو هستند و بر همین اساس گفته شده تا سال ۲۰۵۰، برای رفع بحران غذا در جهان باید تولید مواد غذایی در هر کشور ۷۰ درصد افزایش داشته باشد. وی به برنامه دولت برای افزایش جمعیت نیز اشاره کرد و ادامه داد: اگر میگوییم قصد داریم جمعیت ایران را از ۷۰ میلیون به جمعیتی ۱۵۰ میلیون نفری برسانیم باید از هم اکنون برای تامین مواد غذایی آنها تدابیر لازم را اندیشیده باشیم.
امنیت غذایی با شکاف طبقاتی امکانپذیر نیست
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک تشخیص مصلحت نظام با تاکید براین نکته که نمیتوان گفت کشوری که رشد تولید و رشد تولید ناخالص ملی دارد به راحتی میتواند بحران کمبود غذا را در کشورش حل کند، توضیح داد: رشد تولید و رشد تولید ناخالص ملی شرطهای لازم برای ایجاد امنیت غذایی در کشورها هستند اما در کشوری که فاصله طبقاتی عمیق بین دهکهای مختلف جامعه وجود داشته باشد و نه درآمد سرانه و نه رشد تولید ناخالص ملی نمیتواند کمکی به امنیت غذایی در آن کشورها باشد. وی با اشاره به شرایط تحریم در ایران و اینکه کشور در حدود ۷۰ درصد از مواد غذاییاش را از طریق واردات تامین میکند افزود: چنین کشوری نمیتواند مدعی دارا بودن امنیت غذایی باشد.
سهم مردم از هزینههای درمان ۶۵ درصد
در این همایش همچنین به نقل از یکی از مسئولان وزارت بهداشت و درمان گفته شد که گردش مالی بخش سلامت در کشور در سال گذشته ۴۰ هزار میلیارد تومان بود که دولت تنها ۱۵ هزار میلیارد تومان و ۲۵ هزار میلیارد تومان مابقی را مردم پرداخت کردند. براساس این آمار، سهم مردم در هزینههای درمان در خوشبینانهترین حالت ۶۰ تا ۶۵ درصد که به گفته روحانی این سهم در سال ۹۲ به ۷۰ درصد خواهد رسید. این در حالیاست که با استناد حسن روحانی به آمارهای جهانی این سهم در دیگر کشورهای دنیا در حدود ۱۸ درصد است.
دولت در سیاستهایش محتاط باشد
روحانی در ادامه سخنرانیاش با انتقاد از سیاستهای غیرکارشناسی دولت و نیز دستکاری بدون فکر تعرفهها به گرانی کمی به عقب بازگشت و توضیح داد: یادمان هست که در سالهای ۸۴ و ۸۵، دستکاری واردات شکر و کاهش آن از ۱۵۰ به ۴ درصد چه مشکلی را در رابطه با این کالا به وجود آورد، اما در آن مقطع هیچ مسئولی به مردم در این رابطه توضیحی نداد که چرا در این ۵ سال ۵ میلیون تن شکر وارد کرد و موجب شد کشت چغندر قند در داخل کشور به یک سوم در مقایسه با سال ۸۳ کاهش پیدا کرد. همین مسائل در نهایت موجب کمبود و گرانی مواد غذایی در داخل کشور میشود و ناامنی غذایی را به وجود میآورد.
۵ دهک شهری و ۶ دهک روستایی فقر غذایی دارند
همچنین در این همایش عیسی کلانتری از وزرای اسبق کشاورزی که که اکنون نیز رئیس خانه کشاورز است با انتقاد از بیتدبیریهایی که طی ۷ سال گذشته تولید را در بخش کشاورزی به ورطه نابودی کشانده است، گفت: بر خلاف تمام شعارهایی که از سوی مسئولان در خصوص خودکفایی و ایجاد امنیت غذایی در کشور داده میشود، طبق آمار منتشر شده خرده فروشی از سوی بانک مرکزی، ۵ دهک شهری و ۶ دهک روستایی در حد کشورهای آفریقایی مشکل تامین مواد غذایی و نیز سوءتغذیه دارند. کلانتری افزود: سیاستهای دولت در حوزه پولی و مالی نیز وضع اقتصادی مردم را چنان بحرانی کرده که بسیاری از این دهکها توان مالی برای تامین مواد غذایی و خوراکی خود را ندارند. وی همچنین بر این نکته تاکید کرد که با توجه به پایین بودن درآمد سرانه در ایران اما مواد غذایی در کشورما گرانتر از تمام کشورهای دنیاست. به عقیده او گرانی مواد غذایی در ایران است که موجب میشود ۵ دهک شهری و ۶ دهک روستایی در فقر کامل غذایی به سر ببرند در حالیاست که در سال ۸۴، ۴ دهک شهری و ۵ دهک روستایی فقر غذایی داشتند. کلانتری در ادامه با انتقاد از روابط بسته تجاری و سیاسی ایران با دیگر کشورها تصریح کرد: وقتی هرروز شعار مرگ بر این کشور یاآن کشور سر میدهیم، با دنیادر جنگیم چطور توقع داریم بتوانیم امنیت غذایی مطلوب در کشور را تامین کنیم
ای خداااااااااااااااااااا