زیتون

والتین و الزیتون(تقدیم به حبیبه ویاسمن)

زیتون

والتین و الزیتون(تقدیم به حبیبه ویاسمن)

لذت بردن ازنگاه به پدیده ها

پدیده جالبی امروز صبح ساعت ۳۰/۶دیدم  

خورشید ازشرق طلوع کرده بود وقرص خورشید چندمتر بالاترازافق بسیارزیبا وقرمزرنگ بود  

  

 

ماه شب چهارده هم درغرب درحال غروب بود که چند متر بالاتر ازافق و مهتابی بود 

فقط باید می ایستادی نگاه میکردی  

   

 

موقعی که ماه شب چهارده است برویم بالای پشت بام این پدیده را ببینیم لذت ببریم

مانورهایملیخ ، خارج کردن شی ازگلوی فردی که درحال خفگی است

بسم الله الرحمن الرحیم 

باتشکرازفرستنده میل مریم قدس

مانور هایملیخ همه چیز در یک آن اتفاق می‌افتد و در این حال، زمان ارزش فراوانی پیدا می‌کند. برای همه ما این اتفاق پیش آمده که در حین خوردن خوراکی، جسمی خارجی راه تنفسی‌مان را بند آورده و حالت خفگی به ما دست داده است. مغز انسان در صورت نرسیدن اکسیژن، در فاصله 6-4 دقیقه دچار مرگ می‌شود. متأسفانه سالانه هزاران نفر به این شکل زندگی خود را از دست می دهند. دو سوم از این افراد را کودکانی تشکیل می‌دهند که اغلب آنها سن زیر سه سال دارند، در عین حال این خطر همه را تهدید می‌نماید.  

تصاویر 

حرکت تکنیکی و ساده هایملیخ شما را قادر می‌سازد تا در حد امکان، اشخاص را از خطر خفگی نجات دهید. با یادگیری این روش، حتی می‌توانید خود را نیز از خطر خفگی برهانید. فرد در حال خفگی نه می تواند صحبت کند و نه توانائی تنفس دارد، لذا به کمک شما سخت نیازمند است. هیچگاه به پشت شخص در حال خفگی نزنید، چرا که ممکن است کار مشکل‌تر شود (مگر آنکه نیم تنه بالائی شخص رو به پائین باشد). خندیدن و یا حرف زدن در حین جویدن غذا و بلعیدن آن ممکن است باعث ایجاد حالت خفگی گردد. به هنگامی که حالت خفگی دست می‌دهد، هرگز محلی را که دیگران در آن هستند ترک نکنید و همانند شکل زیر، با اشاره وضعیت خود را به آنان بفهمانید.  

  تأثیر این تکنیک به این دلیل است که در حالت قطع تنفس بیمار، هنوز مقدار قابل توجهی هوا داخل ششها باقی است و با فشردن سریع دستها بر روی شکم مصدوم (بین قفسه سینه و ناف)، ششها فشرده می شوند و هوای موجود در آنها به سمت نای حرکت می‌کند و جسم خارجی را به سمت بیرون حلق می‌راند. خفگی در کودکان اغلب به دلیل بلعیدن جسم خارجی رخ می‌دهد. در مورد به کارگیری این تکنیک برای کودکان با احتیاط کامل عمل کنید.

  نشانه‌های شخص در حال خفگی

1  .     ناتوانی در تنفس و صحبت کردن

2.    ناتوانی در سرفه کردن

3.    تغییر رنگ صورت به کبودی

4.    از دست دادن هوشیاری

  مراقبت از کودکاناز آنجا که کودکان تمایل دارند اشیاء را به دهان بگذارند و ببلعند، پیش‌بینی‌های زیر را در مورد آنها رعایت کنید:

1.     هرگز اسباب بازی‌های کوچک را که ابعادشان 4×2 سانتیمتر و یا کوچکتر است، در اختیار کودکان قرار ندهید. به همین شکل مراقب قطعات کوچک جداشدنی اسباب بازی‌ها نیز باشید.

2.     قرص های داروئی را پس از حل کردن در آب به کودکان بدهید.

3.     این اشیاء را از دسترس کودکان دور نگه دارید: سکه، دکمه، بادکنک باد نشده، نخود، لوبیا، دانه تسبیح، تیله‌های     شیشه‌ای و سنگی...

4.     این خوراکی‌ها را نیز از دسترس کودکان دور نگه دارید: ذرت بو داده، آجیل، یخ، شکلات، سبزیجات خام، هویج...

5.     کودک در حال خوردن خوراکی نباید بدود، راه برود و یا بازی کند. 

  چگونه خودمان را از خطر خفگی نجات دهیم

  1.    یک دستتان را مشت کنید و انگشت شست خود را بر روی شکم - بین قفسه سینه و ناف – بگذارید.

2.    این دست را محکم با دست دیگرتان بگیرید و هر دو دست را با حرکت سریع رو به بالا فشار دهید. همچنین می‌توانید بر روی جسمی ثابت و افقی (مانند لبه میز، صندلی، نرده، ...) خم شوید و شکمتان را با حرکات سریع به لبه جسم فشار دهید.

3.    این حرکت را تا خارج شدن جسم خارجی ادامه دهید.

خردسالان 

در ابتدا سعی کنید جسم خارجی را - در صورتی که قابل مشاهده است – با گرداندن انگشت در داخل دهان نوزاد خارج نمائید. باید مراقب باشید که این کار شما جسم خارجی را بیشتر در حلق کودک فرونبرد.  

 

  در صورتی که با انگشت موفق به خارج کردن جسم خارجی نشدید، مانند شکل(کودک به شکم روی دست سرش پائین به کتف زده میشه ) پنج بار با پاشنه دست به پشت نوزاد بزنید. سر نوزاد باید پائین تر از بدنش قرار بگیرد.  

 

 

  در صورتی که با استفاده از روشهای قبلی مشکل برطرف نشد، دو انگشت میانی را مانند شکل، در وسط قفسه سینه نوزاد بگذارید و پنج بار به سرعت رو به پایین فشار دهید. سر نوزاد در این حالت نیز باید پائین‌تر از بدنش قرار بگیرد.

 کودکان 

همانگونه که پیشتر توضیح داده شد، ابتدا یک دستتان را مشت کنید و انگشت شست خود را بر روی شکم کودک - بین قفسه سینه و ناف – بگذارید. سپس این دست را محکم با دست دیگرتان بگیرید و هر دو دست را با حرکت سریع رو به بالا فشار دهید. شدت بالا کشیدن نباید به حدی باشد که کودک از روی زمین بلند شود.  

 

 

  بزرگسال (هوشیار)

  پشت سر شخص مصدوم بایستید و دستانتان را به نحوی که قبلاً توضیح داده شد به دور کمر وی گره بزنید. آنگاه آنها را بر روی شکم مصدوم به طرف بالا فشار دهید. این حرکت را چند بار تکرار کنید. در صورتی که شخص بر روی صندلی نشسته باشد، می‌توانید این حرکت را از پشت صندلی انجام دهید.

  بزرگسال (بیهوش)

  پاشنه یک دست را مقداری بالاتر از ناف قرار دهید. دست دیگرتان را بر روی آن بگذارید. دستانتان را چند بار به سرعت به سمت بالا فشار دهید تا جسم خارجی به طرف بیرون هدایت شود. در مورد کودکان، می‌توانید این حرکت را با کمک دو انگشت میانی دستانتان انجام دهید.

  تذکرات مهم

1.    در صورتی که شخص مصدوم می تواند سرفه کند، نیازی به کاربرد این روش نیست.  

2.    مانور هایملیخ برای کودکان کمتر از یک سال توصیه نمی‌شود و در مورد خردسالان و کودکان باید با احتیاط و ملایمت فراوان رفتار کرد. 

3.    در صورتی که در مورد مصدوم مردد به سکته و یا خفگی هستید، مبنا را بر خفگی بگذارید. چرا که موارد مشاهده شده خفگی در حین غذا خوردن به مراتب بیش از سکته می‌باشد.

4.      از آنجا که گاهی جسم خارجی ممکن است به سمت داخل ششها هدایت شود و یا در حین عملیات نجات آسیبی به اندامها برسد، لازم است که شخص مصدوم توسط پزشک معاینه شود.

خواص منیزیم درجلوگیری ازرسوب کلسیم وبهبودافسردگی

بسم الله الرحمن الرحیم 

یکی از املاح مورد نیاز برای تک تک سلول های بدن منیزیم است که در بعضی از اعضا» بدن مانند مغز و تیموس و برخی از غدد و نیز در خون و عضلات متمرکز است و مقدار آن در این اعضا از کلسیم بیشتر است.

به گزارش ایسنا، این عنصر در تبدیل قند خون به انرژی و نیز در مبارزه با افسردگی بسیار موثر و مفید است و کار سیستم رگ های خونی و قلب را تنظیم می کند، همچنین در جلوگیری از حمله قلبی نیز اثرگذار است.

به گزارش پایگاه اینترنتی مدگورو، منیزیم از رسوب کلسیم در کلیه ها و کیسه صفرا جلوگیری کرده و عمل هضم را آسان می کند. به گفته پزشکان، منیزیم باعث حفظ فعالیت طبیعی ماهیچه ها و اعصاب، ضربان منظم قلب و استحکام استخوان ها نیز می شود. همچنین منیزیم در متابولیسم انرژی و سنتز پروتئین نقش مهمی ایفام می کند.

این عنصر حیاتی در بسیاری از غذاها به مقدار فراوان یافت می شود و یک رژیم غذایی معمول در صورت انتخاب درست غذاها، می تواند نیاز بدن به این عنصر مهم را تامین کند. مهمترین منابع غذایی غنی از منیزیم شامل انجیر، لیموترش، گریپ فروت، ذرت زرد، بادام، گردو، پسته و سیب، دانه ها و مغزها، سبزیجات برگی شکل مثل کلم و اسفناج، غلات سبوس دار و حبوبات مثل لوبیا و سویا هستند.

متخصصان تغدیه تاکید دارند که روش هایی مثل فرآوری و تصفیه غلات مانند آرد گندم و برنج، سبب از بین رفتن املاح آن از جمله منیزیم می شود. مطالعات نشان می دهد که منیزیم درتنظیم فشارخون نقش مهمی ایفا می کند. رژیم های غذایی که حاوی مقدار زیادی سبزی و میوه باشند، منیزیم و پتاسیم را در حد کافی برای بدن تامین کرده و باعث کاهش فشار خون بالا می شوند.

پزشکان می گویند: دریافت کم منیزیم باعث اختلال در ضربان قلب و بروز حملات و سکته های قلبی می شود. همچنین ممکن است کمبود منیزیم عاملی خطرزا در ایجاد پوکی استخوان باشد. کمبود منیزیم همچنین متابولیسم کلسیم و هورمون تنظیم کننده کلسیم را در بدن تغییر می دهد. مطالعات مختلف نیز نشان می دهد که مصرف مکمل های منیزیم تراکم املاح استخوانی را تقویت می کنند.

علاوه بر این  موارد، وجود منیزیم برای متابولیسم کربوهیدرات در بدن لازم است و می تواند باعث آزاد سازی و فعال شدن انسولین شود. افزایش مقدار گلوکز خون در بیماران دیابتی باعث کاهش منیزیم خون و کمبود آن در ادرار می شود.

غذاهای گرم و خشک کاهنده اوره خون

پیاز=گرم وخشک =کاهنده اوره خون

اثرات درمانی پیاز عبارتند از: آرامبخش ، کاهنده   فشارخون، کاهش چربی خون، پایین آورنده   قندخون   (دیابت)، اشتهاآور،‌ ضد اسپاسم ،رفع سنگهای مجاری   صفراوی، درمان اختلالات روده،‌ رفع مسمومیت ، ادرارآور،   کاهش اوره خون، دفع سنگهای مجاری ادراری، رفع احتباس ادرار، درمان التهاب مجاری ادراری، مسکن  سرفه و‌سرماخوردگی،ترمیم سوختگی، جلوگیری از  ریزش مو، مسکن درد و التیام زخم، ضد قارچ، درمان   آبسه و تاول .

منبع :خواص خوراکی ها 

اثرات درمانی پیاز آرامبخش ، کاهنده فشارخون، کاهش چربی خون، ، پایین آورنده قند خون (دیابت)، اشتهاآور،‌ ضد اسپاسم (، رفع سنگهای مجاری صفراوی، درمان اختلالات روده،‌ رفع مسمومیت ، ادرارآور، کاهش اوره خون، دفع سنگهای مجاری ادراری، ‌رفع پروستات، رفع احتباس ادرار، درمان التهاب مجاری ادراری، مسکن سرفه، ‌سرماخوردگی سیستم محافظ بدن (پوست و مو): ترمیم سوختگی، جلوگیری از ریزش مو، مسکن درد و التیام زخم، ضد قارچ، درمان آبسه و تاول . 

پایگاه اطلاع رسانی پزشکان 

غذاهای گرم وخشک کاهنده اوره خون /زنجبیل

http://www.iranhealers.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7464

تغذیه برای فشارخون بالاازوبلاگ غذاسیده زهره طباطبائی

غذاهایی که افراد با فشار خون بالا نباید مصرف کنند:

  افراد دچار پرفشاری، نیاز به کاهش دریافت سدیم دارند.

  به جای نمک می توانید از سبزیجات تازه یا خشک، ادویه جات مفید (زردچوبه- دارچین و…) پودر سیر و پیاز و آب لیموی تازه استفاده کنید.

از مصرف مواد حاوی افزودنی ها و غذاهای فرایند شده که حاوی مقدار زیادی نمک و ادویه ها هستند، مثل انواع سوسیس و کالباس، غذاهای کنسروی، شورها، ترشی ها و چاشنی های کارخانه ای جداً خودداری کنید.

مصرف نان ها و مواد کربوهیدراتی تهیه شده از آردهای سفید و بدون سبوس (تصفیه شده) را به حداقل برسانید و از نان های سبوس دار به خصوص حاوی سبوس جو دو سر استفاده کنید.

  مصرف قند و شکر و سایر فرآورده های تهیه شده از آنها مثل نوشابه ها، مربا، ژله، شکلات، کیک ها و شیرینی ها را محدود یا حذف کنید.

  از مصرف غذاهای سرخ کرده یا غذاهایی که در درجه حرارت های بسیار بالاو یا به مدت زمان طولانی تهیه می شوند، خودداری کنید و به خاطر داشته باشید استفاده چندباره از روغن های آشپزی عاملی در بالابردن فشار خون است.

موادی مثل کره، خامه، مارگارین، دنبه، سس ها و روغن های جامد را از برنامه غذایی حذف کرده و به جای آنها از روغن زیتون، روغن های گیاهی مایع و روغن ماهی استفاده کنید.

منبع:

   http://www.pezeshk.us/?p=16749

 رژیم غذاییDietary Approaches to Stop Hypertension) DASH) جهت کاهش فشار خون:

سلامت نیوز : محققین انستیتوی ملی قلب، ریه و خون آمریکا، بر مبنای دو مطالعه اساسی و کلیدی به نکاتی مهم پی برده اند. یافته های آنان نشان داده که فشار خون با اجرای یک رژیم غذایی خاص که چربی اشباع شده، کلسترول، و چربی کامل در آن به حداقل رسیده باشد، کاهش خواهد یافت. این رژیم غذایی باید غنی از میوه، سبزیجات و محصولات لبنی کم نمک باشد.

 همچنین پتاسیم، منیزیوم، کلسیم، پروتئین و فیبرهای غیرقابل جذب آن نیز افزوده شده است. اهداف تغذیه ای این رژیم غذایی به گونه ای طراحی شده است که شما با رعایت آن، مقدار مناسبی از هر ماده غذایی را در روز دریافت کنید.

اثر رعایت این رژیم در کاهش فشار خون، 2 هفته پس از شروع مشاهده خواهد شد. نکته مهمی که در مطالعات دیگر اثبات شده، کم شدن فشار خون در اثر کاهش مصرف نمک است. هر چه مقدار نمک مصرفی را کاهش دهید کاهش بیشتری را در فشار خون خود شاهد خواهید بود و اگر کاهش مصرف نمک را با این رژیم همزمان کنید، نتیجه بسیار بهتری خواهید گرفت.

برگرفته از کتاب کلید رژیم غذایی برای مقابله با فشار خون ( انتشارات کلید آموزش )

Treatment: The DASH Diet

You may be able to lower your blood pressure by switching to a better diet. The DASH Diet -- Dietary Approaches to Stop Hypertension -- involves eating more fruits, vegetables, whole-grain foods, low-fat dairy, fish, poultry, and nuts. You should eat less red meat, saturated fats, and sweets. Reducing sodium in your diet can also have a significant effect.

منبع

تغذیه برای فشارخون بالاقسمت سوم 

عوامل خطرسازبرای فشارخون ازوبلاگ غذا

عوامل خطرساز برای فشار خون و عوارض فشار خون

عوامل خطرساز برای فشار خون

بالا بودن فشار خون عوارضی زیاد دارد.

برخی از عوامل خطرساز که احتمال ابتلا به فشار خون بالا را زیاد می کند ، اینها هستند:

داشتن اضافه‌وزن یا چاقی.

مصرف رژیم غذایی غلط و پرنمک .

ورزش نکردن به میزان کافی.

احساس اضطراب یا استرس زیاد.

داشتن سابقه خانوادگی فشار خون بالا.

35 ساله بودن یا سن بالاتر.

عوارض فشار خون

عوارض فشار خون

فشار وارد شده بر دیواره ی عروق ناشی از فشار خون بالا می تواند منجر به آسیب بر دیواره عروق و یا سایر ارگان های بدن شود. هرچه فشار خون بالاتر باشد و به مدت طولانی کنترل نشود، آسیب های جدی تری به دنبال دارد.

فشار خون بالای غیر کنترل شده می تواند منتهی به موارد زیر شود:

* آسیب به عروق

آسیب به عروق موجب سخت و ضخیم شدن شریان ها (آرترواسکلروزیس) می شود .

* اتساع موضعی شریان ها

افزایش فشار خون منجر به ضعیف و متورم شدن عروق می شود و اتساع شریانی شکل می گیرد. اتساع شریانی نیز تهدید کننده زندگی است.

* نارسایی قلبی

در نتیجه ی پمپاژ خون با فشار بالا در عروق، ماهیچه قلب ضخیم خواهد شد. نهایتاً ماهیچه ضخیم شده قلب به سختی خون کافی برای برآورد نیازهای بدن را پمپاژ می کند که می تواند منتهی به نارسایی قلبی شود.

* پارگی عروق خونی مغز

فشار خون بالا در شریان ها منتهی به کاهش جریان خون در مغز و یا پارگی عروق خونی در مغز  می شود.

* تنگ و باریک شدن عروق خونی کلیه

* ضخیم شدن، باریک شدن و یا پارگی عروق خونی چشمها

* سندرم متابولیک

این سندرم شامل گروهی از نارسایی های متابولیکی بدن است که عبارت هستند از افزایش اندازه ی دور کمر-تری گلیسرید بالا-HDL(کلسترول خوب)پایین و سطوح بالای انسولین . هرچه مبتلا به اجزای بیش تری از سندرم متابولیک باشید ریسک بالاتری از ابتلا به دیابت و بیماری قلبی وجود دارد. 

* اختلال در یادگیری و حافظه

منابع:>>عوامل خطرساز برای فشار خون

>>www.novindiet.com/Article.aspx?article=235

تغذیه ی یک ملت عوض شود سرنوشت آن ملت تغییر می کند.(خودم)

سابقه موضوع  

http://zatun.blogsky.com/1391/07/30/post-94/ 

http://zatun.blogsky.com/1391/08/05/post-120/ 

بهترین شهرها از نگاه اکونومیست برای زندگی

سلامت نیوز :جدیدترین لیست بهترین و بدترین شهرهای جهان برای زندگی اعلام شد و در این رده‌بندی شهر ونکوور کانادا بهترین رتبه را به خود اختصاص داد.

ادامه مطلب ...

سوء تغذیه و کمبود ویتامین موجب بروز لک‌های پوستی می‌شود

بسم الله الرحمن الرحیم    

سوء تغذیه و کمبود ویتامین ها در بدن عوارض و آسیب های متعددی را به دنبال دارد که از جمله آنها می توان به بروز لک ها و صدمات پوستی اشاره کرد. یک فوق تخصص پوست با بیان این مطلب، گفت: این گونه لک‌ها اغلب بر اثر کمبود ویتامین 12B و سوء تغذیه اتفاق می‌افتد و در نژادهای دارای پوست تیره نیز شایع تر است. وی افزود: این لک‌ها ظاهری لکه لکه دارند که بر اثر کمبود ویتامین A گسترده ‌شده و همراه با برجستگی‌های شبیه به پوست مرغ ظاهر می‌شوند. البته این گونه لک‌ها بر اثر کمبود اسیدفولیک و اسید کوربیک و انواع کم خونی ها نیز دیده می‌شوند. گفتنی است، بهترین راه درمان این لک ها تامین مواد مورد نیاز بدن به خصوص ویتامین ها می باشد

سه شنبه,5 آبان,1388

غذاهای ناسازگار که باهم خوردنشان تولید استرس وبیماری می کنند

مصرف هم زمان بعضی از مواد غذایی با یکدیگر می تواند بسیار مضر باشد و حاصل آن تولید اخلاط زاید در بدن می باشد که گاهی تاثیرات این تداخلات در چندین سال بعد به صورت بیماری های مختلف و صعب العلاج بروز خواهد کرد.به عنوان مثال حکمای طب ایرانی معتقدند که مصرف هم زمان موارد ذیل باعث تولید اخلاط خام در بدن شده و تولید بیماری کرده، مثلاً مصرف ماست با هر نوع و هر مقدار گوشت باعث لکه های پوستی و مصرف سرکه یا انواع شور و ترشی که با سرکه ساخته می شود همراه با برنج باعث کولیت و درد شکم می شود که ممکن است این بیماری ها حاصل عدم رعایت این مطالب در طول چندین سال باشد. بنابراین از خوردن هم زمان ترکیبات مواد غذایی که در هر ردیف از جدول ذیل ذکر شده است، جداً خودداری نمایید.

 

عنوان مواد غذایی اول

عنوان مواد غذایی دوم

1

خربزه

عسل

2

ماست

هر نوع گوشت یا غذای گوشتی

3

کله پاچه

انگور

4

پنیر

بادام

5

شیر

میوه های تازه

6

شیر

تخم مرغ

7

شیر

مواد غذایی ترش و شور

8

شیر

حبوبات

9

شیر

ترب

10

شیر

سبزیجات خام

12

شیر

گوشت

13

شیر

ماهی تازه

14

تخم مرغ

ماهی تازه

15

سرکه یا انواع شور و ترشی که با سرکه ساخته می شود

برنج

16

سرکه یا انواع شور و ترشی که با سرکه ساخته می شود

ماش

17

سرکه یا انواع شور و ترشی که با سرکه ساخته می شود

حلیم

18

انار

حلیم

19

فراوردهای لبنی

ترشیجات

20

فراوردهای لبنی

انواع آلو

 

ضمناً خوردن خربزه یا هندوانه به همراه وعده غذایی و همچنین خوردن گوشت خام نیز می تواند امراض جدی در پیش داشته باشد.


لبخند

 گل به یک خنده ی ناز

 به سر شوق و نیاز

 گفت با لبخندی

 همه دنیا عشق است

 عشق ها بارا نند

 که به دلهای پریشان زمان می بارند

 خنده ها عطر صمیمی دل ما هستند

 که به اندیشه ی یک رویش گل در باغند

 و ضمیریست درون دل ما

 که به هر خنده امیدی دارد

 از سیاهی نگریز 

 که شب ظلمانی 

 باز هم صبح سپیدی دارد... 

دراین رابطه : 

http://zatun.blogsky.com/1391/08/05/post-119/

نکاتی که قبل از آزمایش خون باید بدانیم ؟

بیش از 60 درصد خطاهای آزمایشگاهی، مربوط به مرحله پیش از آزمایش است و اگر نمونه ای نامناسب باشد، با بهترین دستگاه ها و کارکشته ترین کارکنان هم نمی توان از آن نمونه، نتیجه درستی به دست آورد. برای همین، آزمایش دهنده باید با شرایط و آمادگی کامل به آزمایشگاه بیاید و «شرایط لازم برای نمونه گیری» را داشته باشد.

 برای این آزمایش باید ناشتا باشید... آن آزمایش، آمادگی خاصی لازم ندارد... نتیجه این آزمایش مثبت کاذب است... آن آزمایش باید تکرار شود... . این حرف‌ها و حرف‌هایی از این قبیل را درباره آزمایش‌های پزشکی احتمالا زیاد شنیده‌اید.
 
با دکتر حسن بیات، دکترای حرفه ای علوم آزمایشگاهی، درباره دانستنی های آزمایشگاهی گفتگو کرده ایم.
قبل از ورود به آزمایشگاه و انجام آزمایش باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
بیش از 60 درصد خطاهای آزمایشگاهی، مربوط به مرحله پیش از آزمایش است و اگر نمونه ای نامناسب باشد، با بهترین دستگاه ها و کارکشته ترین کارکنان هم نمی توان از آن نمونه، نتیجه درستی به دست آورد. برای همین، آزمایش دهنده باید با شرایط و آمادگی کامل به آزمایشگاه بیاید و «شرایط لازم برای نمونه گیری» را داشته باشد.
 
منظورتان از «شرایط لازم» چیست؟
در آزمایش های مختلف، این شرایط، متفاوت است. در برخی آزمایش ها باید پیش از نمونه گیری مدتی غذا مصرف نشود تا سطح قند و چربی در خون افزایش نیابد و مداخله ای در نتیجه آزمایش ایجاد نگردد؛ مثلا برای آزمایش چربی باید 12 تا 14 ساعت ناشتا بود و برای آزمایش قند 8 تا 16 ساعت و آزمایش آهن 12 ساعت.
رعایت ناشتایی یعنی اینکه آزمایش دهنده یک غذای سبک و کم چرب مصرف کند و تا زمان نمونه گیری (مثلا 12 ساعت قبل از آزمایش چربی خون) از مصرف هر گونه ماده خوراکی و دخانیات خودداری کند، اما مصرف آب منعی ندارد.
پیش از آزمایش آهن نیز باید مدت 48 ساعت از مصرف ویتامین ب12، داروها و مکمل های آهن دار خودداری کرد.
مصرف دارو، ورزش، بارداری و قاعدگی، نتیجه آزمایش را تحت تاثیر قرار می‌دهنددر مورد افرادی که دارو مصرف می کنند، چه طور؟تقریبا هیچ آزمایشی نیست که از یک یا چند دارو تاثیر نگیرد.
مصرف آنتی بیوتیک ها سبب منفی شدن جواب آزمایش های کشت باکتری و جستجوی انگل در مدفوع می شود.
اگر فرد آزمایش دهنده هر گونه دارویی مصرف می کند، باید به آزمایشگاه بگوید.
آزمایشگاه، تاثیر داروها بر آزمایش های بیمار را بررسی می کند و در صورتی که بر آزمایش ها اثر داشته باشد، ممکن است تصمیم بگیرد نمونه گیری را تا چند روز پس از پایان مصرف دارو عقب بیندازد، یا اینکه پس از مشورت با پزشک، از بیمار بخواهد که دارو را قطع کند، یا تاثیر داروهای مصرف شده را بر نتیجه آزمایش ها برای پزشک گزارش کند.
نکته دیگر درباره افراد دیابتی است که برای شروع ناشتایی باید رژیمی مطابق با دستور پزشک داشته باشند.
 
آیا زمان نمونه گیری هم در صحت جواب آزمایش تاثیرگذار است؟
برخی از مواد در بدن دارای تغییرات شبانه روزی هستند و سطح آنها در خون در ساعت های مختلف بالا و پایین می شود. بنابراین، برای آزمایش این مواد باید در ساعت های خاصی نمونه گیری کرد؛ مثلا برای کورتیزول در ساعت 8 صبح و 4 بعدازظهر نمونه گیری می شود.
برخی از مواد در بدن نیز بسته به زمان خواب و بیداری تغییر می کنند و لازم است در زمان مشخصی پس از بیدار شدن نمونه گیری شود؛ مثلا برای آزمایش تستوسترون باید در نزدیک ترین زمان به بیدارشدن فرد (7 صبح) نمونه گیری کرد، ولی برای آزمایش پرولاکتین باید حدود سه ساعت پس از بیدار شدن نمونه گیری کرد.
 
فعالیت بدنی و اضطراب هم روی نتیجه آزمایش تاثیر دارند؟
بله؛ ورزش، سطح برخی مواد در بدن را تغییر می دهد و برای بعضی آزمایش ها مانند اندازه گیری پرولاکتین پیش از آزمایش نباید فعالیت بدنی داشت.
آزمایش دهندگان سرپایی باید پس از رسیدن به آزمایشگاه و پیش از خون گیری، حدود 10 تا 15 دقیقه در آزمایشگاه استراحت کنند تا سطح مواد در بدن شان به سطح پایداری برسد.
برای برخی آزمایش ها مانند آزمایش کورتیزول نیز لازم است شب پیش از نمونه گیری، خواب راحتی داشته باشید و فرد درگیر اضطراب نباشد.
 
می گویند بارداری و قاعدگی هم از عوامل تاثیرگذارند. درست است؟
در بارداری، سطح برخی مواد تغییر می کند؛ مثلا تعداد گلبول های سفید خون افزایش و تعداد گلبول های قرمز کاهش می یابد.
اگر خانمی باردار است باید این مساله را به آزمایشگاه اطلاع بدهد تا آزمایشگاه در برگه جوابش، محدوده های طبیعی مربوط به دوران بارداری را گزارش کندسطح برخی مواد مانند هورمون های LH و FSH نیز از آغاز تا پایان دوره ماهانه به طور منظم بالا و پایین می رود. بنابراین خانم ها باید روز شروع آخرین خون ریزی ماهانه را به آزمایشگاه اطلاع بدهند تا در برگه جواب آنها ثبت شود و پزشک بتواند نتیجه آن آزمایش ها را با توجه به «محدوده های طبیعی» بررسی کند.
اطلاعاتی مانند داروهای مصرفی، سن، بارداری، تاریخ شروع دوره ماهانه و سابقه بیماری ها باید به آزمایشگاه اطلاع داده شوند.
 
چرا گاهی با وجود رعایت شرایط لازم آزمایش توسط بیمار، باز هم نیاز به تکرار آزمایش از سوی آزمایشگاه وجود دارد؟
یکی از موارد، هنگامی است که نتایج حاصل از آزمایش در محدوده هایی است که به طور قطعی نمی توان آنها را طبیعی یا غیرطبیعی دانست.
مورد دیگر آن است که با نتایج غیرطبیعی در افرادی روبه رو شویم که سابقه پیشین ندارند. در این موارد نیز آزمایشگاه باید نمونه جدید بگیرد و گاهی نیز آزمایشگاه در درستی نتیجه حاصل شک می کند و آزمایش را تکرار می کند.
 
پرتکرارترین آزمایش ها در کشورمان چه هستند؟
آزمایش های قند خون، چربی ها، اوره، کراتی نین، شمارش گلبول های خونی، آزمایش ادرار، مدفوع و خون مخفی و در خانم ها آزمایش بارداری از بیشترین آزمایش ها در کشور هستند